Events en tutorials
Boom hoger onderwijs brengt de inhoud van haar leermiddelen in diverse vormen tot leven. Op deze pagina staat een overzicht van (online) events, tutorial video's, en podcasts.
Aankomende events

Dit najaar organiseert Boom Docentacademie op 6 oktober en 17 november online masterclasses:
Editie 7 | Donderdag 6 oktober, 14:00u - 16:00u
Studenten verbinden en motiveren. Welzijn is voorwaarde voor studiesucces
met Dr. Jolien Dopmeijer & Heidi van den Hout | Meer info en aanmelden, klik hier
Editie 8 | Donderdag 17 november. 14:00u - 16:00u
Programmatisch toetsen. De ontwikkeling van studenten volledig in beeld
met Liesbeth Baartman & Tamara Schilt-Mol | Meer info een aanmelden, klik hier

Dit jaarlijkse congres is voor en door docenten en opleiders in het Hoger GezondheidsZorg Onderwijs georganiseerd door Amsterdam UMC. Deze 21e editie heeft als thema 'Uit je comfortzone' en is verschoven van maart naar oktober 2022.
Docentprofessionalisering

De allereerste Boom Blended Week zit erop! Van 4 t/m 7 april organiseerden wij verschillende online sessies rondom het thema blended learning ter gelegenheid van ons nieuwe digitale platform Boom Academie.


1. Drie onderwijsfuncties
2. Drie principes van goed onderwijs
3. Reflecteren op je onderwijs

1. Regels en technieken voor goed faciliteren
2. Wat is revergeren?
3. Session Duties en SPARK the PaP

Hoe activeer je een creatieve houding bij studenten? In deze mini masterclass krijg je daartoe handvatten aangereikt. Belangrijk voor het verloop van de studie én de latere beroepspraktijk.

1. De kracht van reflectie
2. Werken met het reflectiemodel
3. Kernreflectie
Onderzoek en statistiek

Wat is thematische analyse is en hoe kun je deze kwalitatieve onderzoekstool inzetten? In dit webinar legt Nel Verhoeven uit hoe je kwalitatieve data samenvat in codes en thema’s, op welke wijze je verbanden aanbrengt en hoe je deze thema’s en de structuur ervan interpreteert.

Hoe begeleid en motiveer je studenten bij onderzoek? Nel Verhoeven neemt je mee op het hobbelige pad van de onderzoeksbegeleiding en geeft inzicht in de balans tussen steun en sturing van studenten en hoe je dit tijdens de begeleiding praktisch kunt vormgeven.

1. Drie tips voor een goede onderzoeksvraag
2. Deductief coderen
3. Inductief coderen
Communicatie, marketing & media

Op dinsdag 17 mei verzorgden Natalie van Zeeland en Sabine Kerkmeijer-van der Peijl een gratis online kennissessie over hun nieuwe boek Succes begint bij jezelf.

Iris van Hest nam 20 april docenten mee in de achtergrond van haar boek Marktonderzoekdesign. De uitgave introduceert de ‘onderzoeksboom’, een model dat de student inzicht geeft in de complexiteit van marktonderzoek en de verschillende onderzoekstechnieken die ze daarbij kunnen inzetten. Van Hest is zelf docent Marktonderzoek & Marketing bij de Fontys Hogescholen. En samen met een van haar studenten, Brishna Nader, laat ze ook een praktijkcase zien.

Eind jan. 2021 nam prof.dr. Betteke van Ruler docenten mee in de achtergrond van haar nieuwe boek Handboek Communicatiestrategie en in de wereld van strategische communicatie. En Maaike van Amerongen, kerndocent Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam, vertelde meer over de inzet van het Strategisch Communicatie Frame in het hbo onderwijs.

Door het slim toepassen van gedragspsychologie haal je veel meer resultaat uit je website, app of online campagne. In deze webinar leggen de auteurs van het boek Online invloed de link tussen bewezen psychologie en de praktijk van online overtuigen. Met unieke inzichten en tal van voorbeelden.

1. 3 breinprincipes voor meer verkoop
2. 3 conversieverhogende tips
3. 3 onderhandelingstechnieken

Wil je Design Thinking ontdekken en weten waarom deze methode tegenwoordig zo vaak wordt toegepast? Dit webinar neemt je mee in de wereld van het analytische customer journey mapping, het ontwerpgerichte design thinking en hoe je daar met studenten mee aan de slag gaat.
_w207_h350.jpg)
1. Hoe ontwikkel je een communicatiestrategie met het strategische communicatieframe?
2. Het communicatiekruispunt
3. Hoe krijg je in de organisatie communicatie in positie?
Economie, management & organisatie

In deze gratis online kennissessie nemen Coen Overgaag en Pim Steketee je mee in de achtergrond van deze nieuwe titel. Ze laten zien hoe een student de geleerde theorie direct kan toepassen in de opgenomen voorbeelden en oefeningen.

Dinsdag 12 april nam auteur Hieronimus van Sassen docenten mee in de opzet en achtergrond van deze nieuwe titel. Hij licht de drie type opdrachten toe en zoomt in op de financiële opdracht in Excel. Hij laat zien hoe je deze in het onderwijs kan inzetten. Daarnaast komt Mariëlle Moeke aan het woord. Zij werkt al met thema's uit het boek en deelt haar ervaring.

Dinsdag 9 maart nam Margreet Boersma docenten mee in de achtergrond van deze nieuwe uitgave. Ze zoomde in op inhoudelijke thema's en de inzet in het hbo onderwijs. Boersma is lector Duurzaam Financieren & Ondernemen aan de Hanzehogeschool Groningen.

1. Hoe onderscheid je je met een duurzaam businessmodel
2. 3 systemen van denken
3. Wat is de circulaire gedachte?

Wil je je supply chain management-lessen naar de overtreffende trap tillen? Centraal in deze webinar staat het gebruik van het boek Supply Chain Meesterschap in combinatie met het spelen van managementsimulatiegame The Fresh Connection; een krachtige nieuwe leermethode waarbij studenten in levensechte praktijksituaties worden geplaatst en de impact leren van elke beslissing.
Zorg en welzijn

Met Sjoerd van Gurp en Malou Liebregts vertellen hoe hun boek Materiële hulpverlening is ingezet aan de Avans Hogeschool in Breda. Wat zijn de eerste ervaringen van studenten en hoe kijken zij tegen dit vak aan?

18 juni verzorgden Dinet Poortman, Maryke van Randeraat en Jan Willem de Graaf een kennissessie over ontwikkelings-diversiteit bij kinderen vanuit de positieve psychologie. Zij pleiten voor een meer geïndividualiseerde aanpak waarbij de mogeljikheden en talenten van kinderen die zich anders ontwikkelen dan de norm worden onderzocht. Zij zien hiervoor kansen ook tijdens corona.

Rondom de nieuwe uitgaven Sociaal ondernemen sprak auteur Ido de Vries over de kenmerken en uitdagingen van sociaal ondernemend handelen in deze tijd van social distancing, thuisisolatie en hulpverlening op afstand.
_w207_h350.png)
Op 28 mei verzorgde Marion Welling een online kennissessie waarin ze vertelde hoe jeugdprofessionals het cliënten-perspectief centraal kunnen stellen in hun werk, ook in tijden van corona

Op dinsdag 16 maart vond het webinar Eén jaar Corona, wat doet dat met een mens? plaats. Hierin vertelden dr. Pieternel Dijkstra en dr. Dick Barelds over wat de coronaperiode psychologisch gezien met mensen heeft gedaan en welke lessen we hieruit kunnen trekken voor de toekomst.

Op donderdag 28 januari 2021 gaven René van Leeuwen, Carlo Leget en Elianne Haan een online kennissessie over Zingeving in Zorg en Welzijn. Om privacyredenen is van deze kennissessie alleen de geluidsopname bruikbaar. Deze opname vindt je als podcast in mp3-format op deze pagina en zo ook de presentatie waarin de sessie nar verwezen wordt. Veel luisterplezier!

‘Hallo, zien (en horen) jullie mij?’ Omdat veel mensen momenteel in digitale groepen doorbrengen, wordt er aandacht besteed in dit webinar aan het omgaan met specifieke groepsdynamische situaties in digitale groepen.

1. Drie fasen voor groepsontwikkeling
2. Vijf tips voor een nieuwe groep
3. Leiden of volgen

1. Drie tips om te luisteren als een professional
2. Persoonsgericht, groepsgericht en omgevingsgericht werken
3. Empowerment

1. Je leerstijl in relatie tot de methodische cyclus
2. Drie tips om tot een strategie te komen
3. Methodisch handelen

1. Zoeken naar bewijs
2. Gezamenlijke geïnformeerde besluitvorming
3: Professionele kennis in Evidence Based Practice
Door Dr. Joan Verhoef, Dr. Chris Kuiper & Dr. Peter Hoegen
Built environment

Donderdag 24 maart nam auteur Andy van den Dobbelsteen docenten mee in een online kennissessie in de opzet en achtergrond van het studieboek Zero-Energy Design.

Dinsdag 22 maart 2022 nam auteur Martin van den Hout docenten mee i in de achtergrond en opzet van deze nieuwe titel.

Eind januari 2021 nam o.a. Peter Overbeek, docent Werktuigbouwkunde en lid van de redactieraad, docenten mee in de herziende uitgaven Roloff/Matek: Machineonderdelen theorie- en tabellenboek. Hij zoomde in op voorbeeldopgave m.b.t. tandwielen. Hij liet zien hoe je de uitgaven kan inzetten in het hbo onderwijs.