In de laatste decennia is binnen de kwalitatieve onderzoekstraditie een variëteit aan benaderingen ontstaan. Deze benaderingen tonen overeenkomsten, maar kennen ook verschillen. De aard van de verschillen kan vaak worden herleid tot de wetenschapstraditie waarbinnen een benadering is ontstaan. Kennis van die wetenschapstraditie of achtergrond van een kwalitatieve benadering is van belang bij het uitvoeren van kwalitatief onderzoek. Het kan ertoe leiden dat kennis, verkregen volgens een bepaalde kwalitatieve onderzoeksbenadering, beter kan worden gesitueerd en begrepen. Daarnaast kan de reikwijdte van de verkregen kennis beter worden vastgesteld.
Dit boek biedt een overzicht van verschillende kwalitatieve onderzoeksbenaderingen. De aard van de bespreking van een benadering verschilt daarbij. De bijdragen in dit boek zijn daarom gerangschikt naar de aard van de bespreking van een kwalitatieve onderzoeksbenadering.
Ten eerste kan de auteur vooral ingaan op de uitgangspunten van wetenschapsfilosofische aard van een benadering. Het accent ligt op het soort wetenschappelijke kennis dat men beoogt te bereiken en over normatieve aspecten van een benadering. De invalshoek ligt op de metatheoretische benadering van een kwalitatieve onderzoekbenadering. In deze bundel komen op dit vlak onder meer aan de orde: narratief onderzoek, discoursanalyse, fenomenologie, handelingsonderzoek, participatief onderzoek en constructivisme.
In andere bijdragen ligt het accent vooral op het bespreken van de methodologie van een kwalitatieve benadering. Dan kan het gaan over de aard van een probleem- en vraagstelling, de methoden voor verzamelen en analyseren van gegevens en kwaliteitseisen. Vanuit deze methodologische invalshoek worden de gefundeerde theoriebenadering, etnomethodologie, conversatieanalyse, etnografisch onderzoek, empirisch fenomenologisch onderzoek en narratief onderzoek besproken.
Een derde vorm van bespreking van een kwalitatieve onderzoeksbenadering is dat vooral de wijze van kwalitatieve analyse wordt getoond. Daarvan komen in deze bundel aan de orde: Membership Categorization Analysis (MCA), kwalitatieve inhoudsanalyse of frame-analyse en de kwalitatieve survey.
Kennis van deze kwalitatieve onderzoeksbenaderingen is van belang om een goed doordachte keuze te maken bij het uitvoeren van een kwalitatief onderzoek. Voorafgaand aan het uitvoeren van een kwalitatief onderzoek is deze kennis zeker ook van belang. Dit boek biedt de beginnende onderzoeker houvast om te reflecteren op het soort wetenschapskennis dat hij/zij wil verkrijgen en welke kwalitatieve onderzoekstraditie geëigend kan zijn om die kennis te verkrijgen.
De auteurs zijn beiden redacteur van Kwalon, tijdschrift voor kwalitatief onderzoek.
Doelgroep
Dit boek is bestemd voor methodologen, zowel binnen de wetenschap en het hoger onderwijs als binnen onderzoeksbureaus.
'Betekenissen geven aan kwalitatief onderzoek' - Sociologie Magazine december 2012
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account
Binnenkort verhuist onze website naar Boom.nl/hogeronderwijs. Wil je alvast kennismaken met onze nieuwe website?
Voor een beter begrip