Congres: Netwerkpsychiatrie
Samenwerken aan herstel en positieve gezondheid
Door de regie over de behandeling zoveel mogelijk bij de cliënt te leggen, het systematisch betrekken van familieleden en naasten en samen te werken op het niveau van de cliënt, creëren we een werkomgeving die integrerend werkt en continuïteit bevordert. Netwerkpsychiatrie verbindt de initiatieven die er de laatste jaren zijn geweest om de behandeling en zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen te verbeteren. Denk aan initiatieven zoals: FACT-teams, resourcegroepen, intensieve behandeling thuis (IHT-model), high & intensive care (HIC-model), active recovery triade (ART) en peer supported open dialogue (POD). Maar ook aan de sociale wijkteams van de gemeente, herstelacademies, respijthuizen en sociale werk- en woonvoorzieningen.
Netwerkpsychiatrie
De rode draad in deze eerdergenoemde initiatieven is dat ze proberen bij te dragen aan het persoonlijk, klinisch en maatschappelijk herstel van mensen met ernstige psychische aandoeningen. De hoeveelheid van deze initiatieven maakt het echter ook onoverzichtelijk en geeft het risico op versnippering. Het boek Netwerkpsychiatrie beschrijft in de eerste plaats de best practices en hoe we deze initiatieven zinvol met elkaar kunnen verbinden op het niveau van de burger, cliënt of patiënt en diens naasten, familie, vrienden en/of buren. Op de tweede plaats beschrijft netwerkpsychiatrie de verbinding op het niveau van afdelingen, instellingen en organisaties.
Meer informatie
Tijdens het online congres gaan we in op de denk- en werkwijze van netwerkpsychiatrie. Netwerkpsychiatrie kan morgen worden ingevoerd en is grotendeels onafhankelijk van regelingen op het gebied van de privacy: ‘niets over ons, zonder ons’ is een van de kernelementen van netwerkzorg. Wil je meer weten over het programma, de accreditatie of zich aanmelden? Deze informatie vind je op de website van congres Netwerkpsychiatrie.