Boom Docentacademie #8: Programmatisch toetsen. De ontwikkeling van studenten volledig in beeld
Liesbeth Baartman & Tamara Schilt-Mol | Do 17 november, 14:00u - 16:00u
De wijze waarop studenten worden getoetst is vaak te beperkt. Toetsing moet geen afrekening achteraf zijn, maar onderdeel van het leerproces. Zo worden studenten beter voorbereid op de complexe beroepspraktijk. Programmatisch toetsen integreert toetsing en leren. Toetsen wordt dan iets anders dan door een hoepeltje springen.
In deze masterclass vertellen experts Liesbeth Baartman en Tamara Schilt-Mol hoe je programmatisch toetsen in jouw onderwijs kunt integreren. Ze geven praktische tips, concrete voorbeelden en waar je op moet letten.
Betrouwbare beslissingen
Bij programmatisch toetsen wordt informatie over de ontwikkeling van iemand als (aankomend) beroepsbeoefenaar verzameld. Daardoor is het mogelijk is om betrouwbaardere beslissingen te nemen over de voortgang van studenten. Beslissingen worden niet genomen op basis van één toets, maar op basis van een veelheid aan informatiebronnen. De leeruitkomsten van de gehele opleiding vormen de ruggengraat waarover de student bewijzen verzamelt. Zo wordt de gehele ontwikkeling van de student gevolgd. Door de grote aandacht voor rijke feedback stimuleert deze toetsingsbenadering studenten dan ook veel meer in hun leerproces.
Jouw leeromgeving
Veel opleidingen zijn aan het nadenken over programmatisch toetsen: sluit het aan bij onze visie op leren en op hoe wij de toekomstige professionals willen zien? In deze online masterclass bespreken toetsingsexperts Liesbeth Baartman en Tamara van Schilt-Mol alle ins & outs van programmatisch toetsen. Ze leggen uit wat programmatisch toetsen is en vertellen hoe je programmatisch toetsen in jouw leeromgeving kunt inzetten, en waar je dan op moet letten. Ook geven ze concrete voorbeelden uit de praktijk, van opleidingen die al op deze manier werken.
Over de sprekers
Liesbeth Baartman
Liesbeth Baartman is bijzonder lector Toetsing en Beoordeling in Beroepsonderwijs bij Hogeschool Utrecht. In 2008 promoveerde ze op het onderwerp toetsprogramma’s in het beroepsonderwijs. Sindsdien houdt ze zich bezig met de vraag hoe toetsing in het beroepsonderwijs daadwerkelijk kan aansluiten bij complexe beroepspraktijken en het leren kan ondersteunen en stimuleren. Belangrijke thema’s zijn formatief evalueren en programmatisch toetsen. Ze doet dit in (praktijkgericht) onderzoek, professionalisering en advisering.
Baartman is betrokken bij verschillend landelijke netwerken rondom toetsing, zoals het Platform Leren van Toetsen (www.lerenvantoetsen.nl) en het landelijk netwerkt toetsbekwaamheid (www.toetsbekwaamheid.nl). Ze schreef diverse publicaties over dit onderwerp en ontwikkelde het kwaliteitsinstrument toetsprogramma (www.kwaliteit-toetsprogramma.nl). In 2020 verscheen van haar, Tamara van Schilt-Mol en Cees van Vleuten het boek Programmatisch toetsen. Voorbeelden en ervaringen uit de praktijk.
Tamara van Schilt-Mol
Tamara van Schilt-Mol is lector Toetsen en Beoordelen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Belangrijk thema in haar onderzoeksprogramma is de vraag hoe een toetsprogramma zo ontworpen, ontwikkeld en uitgevoerd moet worden, dat het bijdraagt aan het leren van leerlingen en het nemen van zorgvuldige beslissingen. Tamara is mede-ontwikkelaar van het spel Toetsing Getoetst, waarmee opleidingen aan de hand van het toetsweb de kwaliteit van hun toetsing kunnen analyseren, verbeteren en borgen. In 2020 verscheen van haar, Liesbeth Baartman en Cees van Vleuten Programmatisch toetsen. Voorbeelden en ervaringen uit de praktijk.
Algemene info
- Datum & tijd: donderdag 17 november, 14:00u - 16:00u
- Waar: online via Zoom
- Kosten: € 97,95 incl. BTW (€80,95 excl. BTW). Bij deze prijs inbegrepen zijn:
- Deelname tot de masterclass
- Terugkijklink
- Extra Q&A opname met de sprekers
- Vragen? Stuur een mail naar info@boomdocentacademie.nl