Zojuist verschenen: Nieuw nummer van Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken
Onlangs hebben enkele Nederlandse gemeenten zich uitgesproken voor (experimentele) toepassing van zo’n basisinkomen voor uitkeringsgerechtigden. De auteurs komen echter tot de conclusie dat voor een algemene toepassing ruim 100 mld. Euro extra nodig is, dat wil zeggen zo’n 43% van de Rijksbegroting. Volgens de auteurs is het veel beter uitkeringsgerechtigden in aanmerking te laten komen voor een basisbaan tegen het minimumloon.
Verder in dit tijdschrift. Anton Hemerijck en Marc van der Meer signaleren een nieuwe koers in de Nederlandse overlegeconomie. In het verleden lag het accent op de in overeenstemming tussen overheid en sociale partners tot stand gekomen sociale akkoorden. Onder Rutte II heeft het kabinet voor politieke hervormingen eerst brede maatschappelijke steun willen verwerven door het sluiten van akkoorden waarbij diverse maatschappelijke organisaties zijn betrokken. Voorbeelden daarvan zijn het onderwijsakkoord, het techniekpact en het nationale energieakkoord van 2013. Daarmee ontstaat ook een nieuwe rol voor de SER.
Onderzoekers van de Radboud Universiteit gaan in op de vraag in hoeverre oudere werknemers in staat zijn langer door te werken. Zij stellen vast dat vooral werknemers uit lagere sociale klassen vaak een stap terug moeten doen in beroepsstatus en arbeidsuren. Daarmee lijkt de sociale ongelijkheid onder ouderen toe te nemen. Verder bevat het tijdschrift (o.a.) artikelen over het effect van de gezinssituatie op de loopbaanontwikkeling (Van Koperen en Van Maanen, CBS) en over de kwaliteit van de arbeid in zorgcentra (Vermeerbergen, Van Hootegem en Benders, KU Leuven).