De huidige tijd vraagt om een flexibele vorm van coaching. Dankzij e-coaching kunnen coachingstrajecten effectief en efficiënt worden ingericht, waardoor cliënten snel, resultaatgericht en duurzaam kunnen worden geholpen met hun vragen. Om een goede e-coach te zijn, hebben coaches extra vaardigheden nodig. E-coaching brengt die vaardigheden in kaart en helpt de lezer deze te ontwikkelen.
E-coaching biedt concrete handvatten voor het vormgeven van e-trajecten en e-coachcontracten en het berekenen van tarieven. Ook bevat het een voorbeeld van een compleet e-coachtraject. In E-coaching worden de verschillende typen e-coaching besproken (Skype, video, telefoon, chat, mail en sms), waarbij de focus ligt op mogelijkheden van schrijven binnen mailcoaching.
Dit eerste standaardwerk over e-coaching heeft een stevig fundament in de wetenschappelijke theorie én de praktijk. Aan de hand van het ABC-model voor het echte veranderen en de eCP-methodiek voor e-coaching komen alle ingrediënten van het ‘nieuwe coachen’ aan bod. Dit zijn onder andere coachen op afstand, frequente contactmogelijkheden en de kracht van sociale anonimiteit.
E-coaching is geschreven voor coaches (in opleiding), mentoren, docenten, HR-professionals, loopbaanadviseurs en andere begeleidingsdeskundigen die aan de slag willen met het nieuwe coachen.
In E-coaching wordt verwezen naar en gebruikgemaakt van de online coachomgeving Pluform.com. Het is mogelijk om deze omgeving gratis uit te proberen. Deze gratis licentie is te activeren via www.pluform.com.
Online begeleiding en in het bijzonder e-coaching is een specialisatie. De dynamiek, intensiteit en looptijd van e-coaching wijken aanzienlijk af van andere coachvormen. Dit vraagt een andere werkwijze van de coach of begeleider. Om versneld en effectief de toegevoegde waarde van e-coaching te kunnen benutten, biedt eCoachPro ter verdieping en ondersteuning diverse scholingsmogelijkheden aan voor coaches, organisaties en instellingen.
Met de unieke code in het boek ontvang je 5% korting op de opleidingen 'Professionals in e-coaching' bij eCoachPro. Kijk voor een compleet overzicht op www.ecoachpro.nl.
Alle belangrijke elementen van e-coaching plus de ervaringen van een coachee worden in dit filmpje kort besproken.
Deel I Introductie in de wereld van e-coaching
1. E-coaching: het nieuwe online begeleiden
2. Verschillende typen van e-coaching
3. Het nieuwe communiceren: e-communicatie
4. De kracht van e-coaching
5. Het ABC-model voor het echte veranderen
6. Achtergronden van de eCoachPro-methodiek voor e-coaching
Deel II Aan de slag als e-coach
7. Ervaringen van e-coaches
8. Het ABC-model in de praktijk
9. De eCoachPro-methodiek in uitvoering
10. De techniek in e-coaching
11. Het faciliteren van e-coachingstrajecten
DEEL III UITGEWERKT E-COACHINGSTRAJECT
Introductie
Het coachingstraject
Coachen via e-mail, telefoon, chat, video, sms of skype: de communicatietechnologische mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Plaats- en tijdsonafhankelijk begeleiden sluit aan bij de huidige online-generatie, het nieuwe werken en het bereiken van nieuwe doelgroepen, jongeren of expats. Geen reistijd, korte sessies, het kan allemaal even tussendoor. Anne Ribbers en Alexander Waringa geven in `E-coaching, direct aan de slag met het nieuwe coachen` een aanzet om aan de slag te gaan met deze vorm van coaching.
De meest voorkomende vormen van e-coaching per telefoon, video, chat en mail worden in `E-coaching` vergeleken met face-to-face (F2F) coachen v.w.b. zichtbaarheid, nabijheid, tijd en uitingsvorm. Omdat non-verbale communicatie ontbreekt, waar de auteurs ook voordelen in zien, vraagt e-coaching andere vaardigheden van de coach.
Vervolgens worden vijftien redenen besproken die e-coaching krachtig maken, zoals betrokkenheid bij het proces en het snel tot de kern komen. Dat e-coaching bij bepaalde vragen en personen voordelen kan hebben is evident, maar de auteurs laten zich wat meeslepen in hun enthousiasme als zij de voordelen van e-coaching vergelijken met F2F-coaching. In die vergelijking wordt persoonlijke coaching niet voldoende recht gedaan. Dezelfde pro`s en contra`s kunnen omgekeerd net zo opgaan voor professionele F2F coaching.
Het echte coachen gebeurt aan de hand van het ABC-model (Accelerated Behavioral Change), specifiek voor e-coachingstrajecten. Dit model laat zich goed inpassen in de eigen vertrouwde coachmethode.
Speciaal voor e-coaching is de eCoachPro methodiek ontwikkeld. Asynchrone communicatie, onzichtbaar zijn en geschreven berichten stellen voorwaarden aan het coachen door taalstrategieën, tekstanalyse, taalhandelingen en efficiënt taalgebruik.
Deel II (hoofdstuk 7 t/m 11) laat de praktijk zien. De auteurs presenteren uitkomsten van een onderzoek onder 37 coaches (< 2% van de 2200 bij de NOBCO aangesloten coaches). Het geeft een eerste indruk van hun ervaringen met e-coaching.
De verschillen zitten in de wijze van communiceren, al zijn de technieken uit F2F-coaching bruikbaar bij e-coaching. Wat men mist is non-verbale communicatie, de directe toets of iets goed wordt begrepen en de mogelijkheid om iets voor te doen. Wat er verder uitspringt is het belang van taal, de noodzaak van goed timemanagement i.v.m. hogere communicatiefrequentie en flexibiliteit door plaats- en tijdsonafhankelijkheid. Deze ervaringen leiden tot een reeks tips voor beginnende e-coaches.
In hoofdstuk 8 wordt een voorbeeld gegeven van het ABC-model bij coaching. Hoofdstuk 9 laat zien hoe de eCoachPro-methodiek wordt ingezet: de communicatie van coach en cliënt worden stapsgewijs beschreven, voorzien van gedetailleerde uitleg, stelregels, tips, tricks, do`s en dont`s die nogal schools aandoen, en bovendien meer op Nederlandse taal dan op coaching gericht zijn.
Ook is er aandacht voor de digitale werkomgeving, gebruiksvriendelijkheid, privacy en gegevensbeveiliging; de risico`s die de auteurs terecht beschrijven zijn niet vertrouwenwekkend. De auteurs hebben echter een veilige en gebruiksvriendelijke omgeving met alle essentiële functionaliteiten ontwikkeld: CoachCampus. Tot slot worden nog allerlei nuttige praktische zaken besproken: het ontwerp van een e-coachingstraject, tariefstelling, het contract en het managen van verwachtingen.
Deel III: uitwerking. Na alle technische en theoretische toelichting en uitleg in de eerste twee delen volgt in hoofdstuk 11 een uitgewerkt e-coachingstraject; zodat het gaat leven.
Worden de beloftes waargemaakt? Is dit het eerste standaardwerk over e-coaching? Het eerste boek is het zeker niet; sinds 2006 zijn er in binnen- en buitenland meerdere boeken over verschenen. Is het een standaardwerk, een breed, gezaghebbend naslagwerk? ``E-coaching` is gestructureerd als lesboek, met gedetailleerde samenvattingen en behandelt talloze relevante aspecten voor wie ermee wil werken. Het ABC-model is een universeel toepasbaar model. Voor het overige is het geschreven op de eigen eCoachPro en CoachCampus. De tijdelijk gratis coachlicentie van CoachCampus en korting op opleidingen ondersteunen dit. Een lesboek is nog geen standaardwerk. De andere belofte in de ondertitel is: `direct aan de slag met het nieuwe coachen`. Direct aan de slag gaan is mogelijk, dankzij de tijdelijke gratis coachlicentie.
Het tweede deel van die vraag is: is dit het nieuwe coachen, is dit dé toekomst? Het is een vorm van coaching die gebruik maakt van ICT en voor diverse hulpvragen en doelgroepen zeker een toekomst heeft náást persoonlijke coaching, maar niet in plaats van. De voorbeelden zijn gericht op gedragsverandering en minder op het werken met onderliggende vragen.
De auteurs laten zien hoe e-coaching een eigen dynamiek en vaardigheden kent en hoe de moderne ICT ook bij coaching effectief kunnen worden ingezet, op zichzelf, maar ook als aanvulling op F2F-coaching. E-coaching voorziet bij bepaalde vragen en in bepaalde situaties zeker in een behoefte. Coaches die met ECoachPro en CoachCampus aan de slag willen zullen er, samen met de cursussen, een praktische handleiding aan hebben. Voor anderen biedt het wezenlijke aandachtspunten en een goed model.
Drs. Hilde Veraart-Maas is organisatiesocioloog en zelfstandig HRM-adviseur, trainer en (team)coach. Zij is Master Practitioner NOBCO EMCC. Zij schrijft boeken over socratisch coachen.
Uitblinkende leiders creëren met behulp van embedded coaching
Anne Ribbers en Alexander Waringa
Dankzij de alomaanwezigheid van computers, internet en mobiele techniek is een betaalbare manier voorhanden om het effect van een continu aanwezige coach te creëren: embedded coaching.
Leiderschapscoaching wordt al geruime tijd in organisaties succesvol ingezet als ontwikkelingsinstrument voor senior leidinggevenden. Dit komt omdat het persoonsgerichte en op maat gemaakte karakter van de coaching bij uitstek geschikt is voor professionele ontwikkelingsvraagstukken. Leiderschapsontwikkeling van midden-, lijn-, afdeling- en teammanagers met behulp van coaching wordt echter nog slechts op kleine schaal ingezet. Een gemiste kans, omdat het juist deze leidinggevenden de werkelijke aansturingen op de werkvloer voor hun rekening nemen. Embedded coaching is een nieuwe vorm van coaching die het mogelijk maakt om ook dit type leidinggevenden effectief te begeleiden en dat ook nog eens tegen lagere kosten.
Het nieuwe leren
Uit recente onderzoeken naar leiderschapsontwikkeling blijkt dat generieke leiderschapsprogramma’s die groepsgewijs worden gegeven op externe locaties weinig effectief zijn. Het blijkt dat managers leidinggeven vooral leren door het te doen op de werkvloer. Dit zelfde geldt voor veel meer vaardigheden waarbij de sociale context een belangrijke determinant van mogelijk gedrag is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in vraagstukken rondom leren (ontwikkelen) het ‘werkplekleren’ en het ‘on the job’-leren steeds evidenter wordt. Het werkelijke leren vindt namelijk plaats in de relevante context tijdens de dagelijkse routinematigheden. In organisaties wordt daarom steeds vaker ingezet op e-leren, teamleren, peerleren en coachend leiderschap om het leren op de werkplek te vergroten.
Embedded coaching
Het inbedden van de coaching in de dagelijkse realiteit en relevante context van de cliënt noemen wij ‘embedded coaching’. De kernprincipes hier zijn: op maat gesneden voor het individu, vindt plaats op de werkplek, in de dagelijkse routine, met doorlopende persoonlijke ondersteuning. Om dit mogelijk te maken, is in theorie een coach nodig die continu aanwezig is op de werkvloer. Gezien de hoge kosten die hiermee gepaard zouden gaan, is dit een utopie. Door de alomaanwezigheid van computers, internet en mobiele techniek is een betaalbare manier voorhanden om het effect van een continu aanwezige coach te creëren. Een mogelijke vorm is het inzetten van face-to-facecoaching in combinatie met e-coaching. Naast de reguliere bijeenkomsten kan de coach de coaching tussen de bijeenkomsten door voortzetten met behulp van internet. In deze laatste situatie begeleidt de coach zijn cliënt op afstand op de werkplek en kan de voorbeelden van de dagelijkse praktijk gebruiken tijdens de coaching. Het op afstand begeleiden wordt ook wel e-coaching of online coaching genoemd.
E-coaching is de vorm van coaching die gebruikmaakt van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het gebruik van ICT zorgt voor een specifieke manier van werken per vorm van e-coaching. Hieronder staat onze algemene definitie van e-coaching:
‘E-coaching is een niet-hiërarchisch ontwikkelingspartnerschap waarbij het leer- en reflectieproces zowel analoog als digitaal plaats vindt en waarbij er sprake is van fysieke afstand in de communicatie.’ (Ribbers & Waringa, 2012)
Deze definitie bestaat uit drie onderdelen:
E-coaching kan ook tijdsonafhankelijk worden gemaakt door gebruik te maken van e-mail, waarbij de coach en cliënt individueel bepalen wanneer ze elkaars berichten bekijken en beantwoorden (asynchroon in tijd).
Merk op dat in onze definitie er sprake is van een ontwikkelingspartnerschap. Dit in totale tegenstelling tot ‘e-coaching’, waarbij er enkel gebruik wordt gemaakt van een technische applicatie of apparaat dat geautomatiseerd feedback geeft aan de gebruiker. Bij deze vormen van e-coaching is er geen sprake van intermenselijk contact. Wij zien dit als begripsvervuiling. Coaching, in welke vorm dan ook, is een interventie waarbij de intermenselijke factor evident en onmisbaar is.
Het begint bij het medium
Bij het inzetten van internet ter ondersteuning van een embedded coachtraject, bestaat de keuze uit verschillende technische hulpmiddelen die de online communicatie mogelijk maken, zoals een videocamera, microfoon, toetsenbord, computer, (mobiele) telefoon en software (mail-, chat- en internetprogramma’s). De manier van communiceren wordt grotendeels bepaald door het medium waarmee de communicatie tot stand komt. Het medium is daardoor bepalend voor de benaming van het type online coaching. Een voorbeeld is Skypecoaching, vernoemd naar het programma Skype, waarbij gebruik wordt gemaakt van een computer met microfoon, camera en internetverbinding. Een meer algemene benaming van deze vorm is videocoaching of beeldcoaching. Een ander voorbeeld is mailcoaching, waarbij de coaching plaatsvindt met behulp van een e-mailprogramma. We hebben vier onderscheidende kenmerken op een rij gezet die typerend zijn voor de verschillende typen online coaching. Het gaat hier om:
* Onder ‘zichtbaar’ verstaan we de visuele zichtbaarheid van de gesprekspartners.
Onderstaande is een weergave van face-to-facecoaching en vier verschillende typen digitale coaching op basis van het gebruikte medium met daarbij de bijhorende kenmerken.
Vorm |
Nabijheid |
Zichtbaar |
Uitingsvorm |
Tijd |
F2F-coaching |
Dichtbij |
Ja |
Gesproken |
Synchroon |
Videocoaching |
Op afstand |
Ja |
Gesproken |
Synchroon |
Telecoaching |
Op afstand |
Nee |
Gesproken |
Synchroon |
Chatcoaching |
Op afstand |
Nee |
Geschreven |
Synchroon |
Mailcoaching |
Op afstand |
Nee |
Geschreven |
Asynchroon |
Misvattingen over non-verbale communicatie
Er doen verschillende verhalen de ronde als het gaat om de verhouding tussen verbale en non-verbale signalen in onze communicatie. De meest gehoorde verhouding is 7 procent verbaal en 93 procent non-verbaal. Als bron voor deze verhouding wordt er altijd verwezen naar het onderzoek van psycholoog Albert Mehrabian. Hij deed in 1967 twee studies waaruit bleek dat 7 procent van onze communicatie via het gesproken woord gaat, 38 procent via intonatie in onze stem en 55 procent via lichaamstaal. In zijn studies ging het echter enkel om het uitdrukken van je eigen emoties. Dat wil zeggen, wil je laten weten dat je blij bent, zeg dan dat je blij bent, doe dit met een vrolijke stem en neem een open en vriendelijke lichaamshouding aan. Het gaat hier dus om het bewust communiceren van je eigen emoties. We weten inmiddels dat een groot deel van onze communicatie onbewust verloopt en meer bestrijkt dan enkel het tonen van onze emoties. Inmiddels hebben meer dan honderd nieuwe studies aangetoond dat de woorden die we kiezen een zeer belangrijke rol spelen en dat de non-verbale aspecten een veel kleinere rol spelen in onze communicatie. Mehrabian zelf bestrijdt tot op de dag van vandaag de onjuiste generalisering van zijn onderzoeksgegevens.
Van gesproken naar geschreven taal
Videocoaching lijkt op één kenmerk na (nabijheid) het meest op F2F-coaching. De communicatie blijft synchroon (gelijktijdig) en de uitingsvorm verbaal (gesproken). Telefooncoaching onderscheidt zich op nog een tweede kenmerk, namelijk op zichtbaarheid. De coachee is visueel onzichtbaar, lichaamstaal van de coachee kan niet geïnterpreteerd worden en oogcontact is niet mogelijk. Door scherper te luisteren naar de non-verbale aspecten in de stem van de coachee (onder andere volume, intonatie, gebruik van pauzes et cetera) en de eigen woordkeuze extra goed af te wegen, kunnen misinterpretaties en spraakverwarring grotendeels worden voorkomen. Samenvattend verandert aan het gebruik en de toepassing van de taal in deze vormen van coaching niet zo veel.
Het taalgebruik verandert wel in essentie bij chatcoaching en mailcoaching. Op één belangrijk kenmerk wijken deze twee coachvormen af van de andere vormen van online coaching, te weten: de gesproken taal. Deze wordt ingeruild voor geschreven taal (digitale dialoog). De coach en coachee schrijven teksten naar elkaar. In deze transitie van gesproken naar geschreven taal in coaching schuilt een rijkdom aan werkzame ingrediënten ter bevordering van leren.
Asynchrone communicatie
Door het inzetten van de geschreven communicatie in de mailvorm vindt het digitale gesprek asynchroon plaats. Dat maakt het coachingsproces tijd- en plaatsonafhankelijk. Daarnaast ontleent deze vorm van communicatie zich voor frequent contact tussen coach en cliënt. Dit kan variëren van één tot vijf keer per week contact. De continuïteit van het contact leidt tot continuïteit in het coachproces en in het leerproces. Het frequente contact faciliteert ook een aantal basisbeginselen in leren. We leren door het nemen van kleine stapjes, waarbij de kans op succeservaringen groter wordt en de positieve bekrachtiging rechtevenredig toeneemt.
Sociale anonimiteit
Een ander gevolg van de transitie van gesproken naar geschreven taal is sociale anonimiteit. In de dialoog zien en horen de coach en cliënt elkaar niet. De lichaamstaal is niet lager zichtbaar, de manier waarop de gesprekspartner erbij zit of hoe deze eruitziet is niet langer relevant. De druk van sociaal wenselijk gedrag valt weg. Sociale remmingen, obstakels, privileges en controles nemen af, waardoor het openstellen makkelijker wordt. In de communicatie komt meer ruimte voor participatie, gelijkheid, vriendelijkheid, openheid en eerlijkheid. De cliënt wordt eigenlijk helemaal niet onzichtbaar, maar openbaart zich in een andere gedaante en manifesteert zich in de geschreven teksten. Dat het noodzakelijk is om lichaamstaal te kunnen ‘lezen’ of oogcontact te maken om een goede coachrelatie te kunnen opbouwen, is een misverstand. Fysieke aanwezigheid blijkt namelijk geen determinant te zijn voor een persoonlijk gevoel van intimiteit of intensiteit (nabijheid) in de communicatie met de gesprekspartner. Uit onderzoek naar online therapie blijkt dat het therapeutisch contact, uitsluitend gevoerd via mail, door 86 procent van de cliënten als positief en persoonlijk wordt ervaren.
Schrijven als interventie
In de transitie van gesproken naar geschreven taal is het schrijven op zichzelf een waardevol gevolg. Schrijven wordt geassocieerd met verbeteringen van inzicht, zelfreflectie, optimisme, gevoel van controle, en van een gevoel van eigenwaarde. Uit diverse onderzoeken is inmiddels gebleken dat schrijven over gebeurtenissen bijdraagt aan de cognitieve en emotionele verwerking van deze gebeurtenissen. Vooral door het gebruik van een expressieve schrijfstijl, waarbij er betekenis gegeven wordt aan emotionele gebeurtenissen, blijkt positieve veranderingen in gedrag te bewerkstelligen. Het bewaren van teksten biedt de mogelijkheid om een coachingstraject fysiek vast te leggen en als daar behoefte aan is op een later tijdstip na te lezen.
Breng coaching binnen handbereik
De embedded coach is de professional die bewust en bekwaam de verschillende vormen van coaching weet te combineren en toe te passen. Hij kent de toegevoegde waarde van de nieuwe werkzame ingrediënten. Het begeleiden op afstand verandert het coachproces. Dit impliceert het gebruik van aanvullende vaardigheden en een aangepaste attitude van de coach. De rol van de coach verandert en het ‘design’ van een coachtraject wordt crucialer. Vragen die spelen zijn: Wanneer zet je offline of online coaching in en op welk moment? Hoe gaat de coach om met de nieuwe communicatiemogelijkheden en de verwachtingen van de cliënt? Embedded coachen is een op zichzelf staand vak waarin je opgeleid kunt worden.
Het inzetten van internet om coachtrajecten digitaal te ondersteunen is een van de nieuwste ontwikkelingen binnen de coachbranche. De combinatie van face-to-facecoaching met het flexibele en continue karakter van e-coaching, de rijkdom aan leeringrediënten, de ‘on the job’-toepassing maakt embedded coaching bij uitstek een geschikte vorm van coaching. Daarbij is het kostenefficiënt door onder andere de tijd- en plaatsonafhankelijkheid. Dit maakt embedded coaching betaalbaar en toegankelijk voor belangrijke doelgroepen zoals midden-, lijn, afdeling- en teammanagers. Managers die de hulp inschakelen van een coach die volgens het embedded coaching-principe werkt, kunnen op een effectieve maner leren uitblinken in hun rol als leidinggevende.
Literatuur
[Bron: Coachlink Magazine, 2014, nr 1]
Jiska Duurkoop las het boek E-coaching, direct aan de slag met het nieuwe coachen geschreven door Anne Ribbers & Alexander Waringa. Ze dook in de flexibele vorm van coaching. Deze digitale manier sluit aan op ons leven anno nu. Of deze vorm van coaching aansluit bij onze huidige maatschappij en wat ze van het boek vindt lees je in haar recensie.