Coronapandemie beschouwd vanuit het evolutieproces en de pathofysiologie

Frans Verstappen van Medische basiskennis (6e druk) bespreekt in dit artikel de coronapandemie vanuit het evolutieproces en de pathofysiologie (orgaanfuncties tijdens ziekte). Hij gaat in op de kenmerken en de evolutie van virussen in het algemeen en zoomt in op de specifieke kenmerken en evolutie van het coronavirus.
Zo staat hij stil bij hoe groot het coronavirus eigenlijk is, uit welke onderdelen het is opgebouwd en hoe virussen in zijn algemeenheid zijn ontstaan. Verder komt de vraag aan bod of een virus eigenlijk wel beschouwd kan worden als een levend ding.
Het artikel is gratis te lezen op de website die bij de zesde druk van Medische basiskennis hoort: www.medischebasiskennis6edruk.nl
Klik op de button hieronder om het artikel te lezen.
Over 'Medische basiskennis' (6e druk)
Binnen het brede veld van de steeds verder ontwikkelde geneeskundige kennis geeft Medische Basiskennis een integraal overzicht van de hoofdzaken over gezondheid en ziekte, samengebracht in een goed bestudeerbaar boek van beperkte omvang.Het beschrijft de basisprocessen van het menselijke lichaam in inleidende hoofdstukken over celbiologie, algemene pathologie en immunologie. Medische Basiskennis probeert, onder meer met behulp van vele schematische tekeningen, de kloof tussen praktijkgerichte instructie en diepgravende specialistische geneeskunde-boeken te overbruggen. Het verduidelijken van processen staat in dit boek voorop.
Frans Verstappen (Weert, 1946) volgde de hbo-opleiding lichamelijke opvoeding en de universitaire opleiding geneeskunde. Hij specialiseerde zich in de fysiologie en promoveerde in 1976 op het proefschrift Pulmonary Gas Embolism. Zijn onderwijservaring strekt zich uit van het basisonderwijs tot het wetenschappelijk onderwijs met speciale aandacht voor curriculumontwikkeling en examinering. Hij is (mede)auteur van ruim tachtig wetenschappelijke publicaties en boeken over het thema ‘bewegen en gezondheid’.